Следвайте Гласове в След Виваком и Йетел и А1 – България

...
Следвайте Гласове в След Виваком и Йетел и А1 – България
Коментари Харесай

Всички телекоми у нас вдигат цените заради инфлацията

Следвайте " Гласове " в 
След " Виваком " и " Йетел " и " А1 – България " заяви през днешния ден, че подвига цените на множеството услуги с 15,3 на 100 от март, оповестиха от оператора. Това беше последният оператор, който разгласи сходно решение.

Цените на проектите за хора в неравностойно състояние няма да бъдат променяни. Няма да индексираме също самостоятелните консуматори на предплатени услуги, както и тези, които употребяват услуги с месечна такса до 7 лв. с Данък добавена стойност, осведомят от оператора.
Частните клиенти с месечна такса от 7 лв. до 25 лв. с Данък добавена стойност ще получат нарастване със средногодишния показател на потребителските цени (средногодишен ИПЦ) за 2022 година, разгласен от Националния статистически институт (НСИ), който е 15,3 на 100. За услугите с месечна такса над 25 лв. нарастването ще е в размер на 2 лв. с Данък добавена стойност.
Тарифните проекти за бизнеса с месечни такси до 25 лв. без Данък добавена стойност ще бъдат индексирани с, 15,3 на 100, а тези над 25 лв. без Данък добавена стойност с 2 лв. без Данък добавена стойност.

С развиването на технологиите добавената стойност на телекомуникационните услуги непрестанно пораства, до момента в който цената им понижава на фона на всеобщото нарастване, пишат от " А1 - България ". Според формалните данни на Национален статистически институт за изменението на цените в потребителската кошница тези на мобилните и закрепени услуги освен не са се нараснали, а са намалели надлежно с 3,2 на 100 през 2021 година и 0,5 на 100 през 2022 година макар покачващата се инфлация. Това значи, че за разлика от електрическата енергия или горивата да вземем за пример, за по-ниска месечна такса получавате доста повече - минути, мегабайти, скорост, спомагателни цифрови услуги, показват от телекома.
Нуждата от телекомуникационни и цифрови услуги се усилва стремително всяка година. Както закрепените, по този начин и мобилните мрежи би трябвало да са по-надеждни, по-сигурни и да оферират по-високи скорости. Само през миналата година имаме нарастване на мобилния трафик от 63 на 100 по отношение на 2021 година, а растежът за последните две години е над 132 на 100. За да отговорим на непрекъснато увеличаващото се търсене и ползване, инвестирахме почти 420 млн. лв. през последните две години в нашата мрежа, в това число за честотен запас и регулаторни такси, макар растящата инфлация и несигурната икономическа и политическа обстановка. Значително развихме оптиката - с над 23 500 км тя към този момент покрива 78 града и 137 дребни обитаеми места или 1 704 604 семейства. Мобилната 4G мрежа покрива над 99 на 100 от популацията, а гигабитовите скорости посредством 5G ULTRA към този момент са налични в съвсем всички обитаеми места с над 3000 индивида и главните курорти, допълват от " А1 - България ".
Непрекъснато влагаме в инфраструктурата, която е нужна за развиването на цифровото общество и технологии, само че огромна част от нашите разноски се усилват даже с по-високи темпове, в сравнение с инфлацията в страната. Общите разноски за закрепената и мобилна мрежа са нарастнали с 21 на 100, в това число разноските за сила, поддръжка и трафичен транспорт, наеми, съставни елементи и елементи. В допълнение порастват разноските за гориво, административни наеми и поддръжка, консумативи, разноски към външни снабдители на артикули и услуги, заплати и образования на чиновници, разяснява компанията.
През януари от " Виваком " и " Йетел " също оповестиха, че ще покачат услугите с 15,3 на 100 или до два лв. за всяка услуга.
" Виваком " подвига цената на месечния абонамент на всички услуги, оповестиха от оператора още на 5 януари. По данни на Националния статистически институт насъбраната инфлация за първите 11 месеца на 2022 година е в размер на 15,80 на 100 и упованията са регистрираната годишна инфлация да остане на тези равнища. Поради тази причина и на съображение на Общите условия на " Виваком " от февруари 2023 година цената на месечния абонамент ще бъде увеличена с до 2 лева с Данък добавена стойност за всяка съществена и спомагателна услуга. Промяната ще бъде отразена в месечните сметки, издадени през февруари 2023 година, осведомиха от компанията.
На 6 януари " Булсатком “, която предлага интернет и цифрова телевизия, осведоми, че макар регистрираната от Националния статистически институт (НСИ) сериозна инфлация " Булсатком " резервира цените на месечните абонаменти, както и на всички свои съществени услуги за телевизия и интернет. Подобно на мобилните оператори също отчитаме нарастване на нашите разноски, само че на този стадий оставяме без смяна цените към клиентите ни, оповестиха от компанията. През 2023 година " Булсатком " ще се концентрира върху повишение на равнището на услугите, усъвършенстване на достъпността им и предложение на все по-качествено телевизионно наличие, показаха от сдружението.
От Комисията за контролиране на известията оповестиха, че индексацията е законна.
Щом индексацията на цените на мобилните услуги е в общите условия на контракта на хората с мобилния оператор, потребителят няма право да приключва контракта без неустойки, сподели Мария Бончева, шеф на дирекция в Комисията за контролиране на известията (КРС) в Комисията по икономическа политика и нововъведения. Тази процедура на Европейския съд и на Европейска комисия се удостоверява в 13 страни на Европейския съюз, уточни тя.
В самостоятелните контракти на " Виваком " и на " Йетел - България " има уговорка за индексация по отношение на инфлацията и потребителят се е е съгласил с нея. Щом операторът е вдигнал цените съгласно инфлацията, нарастването не е нелегално, уточни Бончева. Неустойките нормално са три месечни сметки, само че в случай че договорът е неопределен, той може да бъде преустановен с едномесечно предупреждение, сподели Бончева.
Народните показали желаеха информация от мобилните оператори за приходите и разноските, които имат, с цел да се разбере дали повдигането на цените, не се отнася единствено до повишение облагите на фирмите.
В Общите условия на договорите няма уговорка за отвод от услугата без наказателна клауза, сподели Диана Ковачева, народен омбудсман. Крайно незаслужено е цените на мобилните услуги да се подвигат за сметка на хората, тъй като операторите са получавали обезщетения от страната за високите цени на електрическата енергия през предходната година. От " Виваком " са решили хората с увреждания да са без индексация на месечния абонамент, само че в " Йетел " няма сходно решение, сподели още Ковачева. Мобилните оператори могат, само че не са задължени да индексират таксите, добави тя.
Дискусията тогава беше обвързвана с " Виваком " и " Йетел ", тъй като " А1-България " към момента не беше оповестил решението си за индексацията.
Председателят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев сподели, че комисията не може да въздейства върху ценообразуването. КЗП единствено управлява неравноправни клаузи и се произнася за нелоялни търговски практики, сподели той.Сама по себе си индексацията не изкривява държанието на потребителя, добави той.
КЗП осведоми, че е завършила с инспекцията на договорите, които те подписват с потребителите. В огромна част те са неравноправни, има наставления за смяна и тече 14 дневен период за обжалване. Предписанията са изпратени в мобилните оператори. При отвод КЗП може да заведе правосъден иск и да глобяваме мобилните оператори за нелоялни търговски практики, сподели Алипиев. КЗП ще следи дали има нелоялни търговски процедура, откакто излязат първите месечни фактури. Ще следим всяко деяние на операторите и ще се произнесем незабавно. Остават един-два проблема, които са дискусионни, уточни още ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите.
Иван Димитров, ръководител на Комисията за контролиране на известията, сподели пред депутатите че КРС има прекомерно непретенциозно присъединяване в потребителските цени, тъй като се занимава с цените на едро. Проверихме " Виваком " и акцията й за известяван със СМС за нарастване на цените. Там направихме наставление към компанията, тъй като имаше подвеждаща информация, която беше поправена, добави той.
България е в топ 10 в класацията за мобилен интернет и покритието в страната е 99,9 на 100, сподели Андреана Атанасова от Алианса на софтуерната промишленост (АТИ). По думите й разноските на мобилните оператори през предходната година за сила са нараснали с 40 %, макар обезщетенията от страна на страната за разноските за електрическа енергия. Ръстът на разноските за гориво е с над 25 % през предходната година, добави тя. Служителите на операторите са с индексирани заплати, отчитаме и повишаването на $ тъй като се разплащаме в долари за метафоричен потенциал, за авторски права на непознати стратегии, както и за съоръжение, сподели Атанасова.
За мен е значимо дали на пазара за мобилни оператори има задоволително конкуренция и в случай че е нужно да се погрижим за повече конкуренция, е позицията на ръководителя на икономическата комисия Мартин Димитров.

Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
 
31 Яну 2023243930 Яну 202385329 Яну 2023345028 Яну 202355427 Яну 202315427 Яну 20231178КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023327811 Яну 2023199228 Яну 2023236426 Яну 2023462
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР